Saimaa lautasella -hanke

Saimaa lautasella -hankkeen tavoite on seudun ruoan ja ruokamatkailun tunnettuuden ja tarjonnan kehittäminen sekäpalveluiden löydettävyyden parantaminen.

Hankkeessa parannetaan Savonlinnan seudun ruoan ja ruokamatkailun tarjontaa ja tunnettuutta konkreettisilla keinoilla ja toimenpiteillä yhteistyössä alueen yritysten kanssa. Hankkeen lopputuloksena paikallisten raaka-aineiden saatavuus paranee, lähiruokatuotteiden tunnettuus lisääntyy ja alueen ruoka-, kylä- ja maatilamatkailu kehittyy.

Hankkeen esittely

Saimaa lautasella on neljän toimijan (Savonlinnan Hankekehitys Oy, ProAgria Etelä-Savo ry, Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Ammattiopisto Samiedu ja Savonlinnan Seudun Matkailu Oy) yhteishanke, jossa kehitetään Savonlinnan alueen ruokajärjestelmää, parannetaan paikallisten raaka-aineiden saatavuutta, lisätään lähiruokatuotteiden tunnettuutta ja edistetään ruoka- ja maatilamatkailua. Yrittäjien valmiuksia markkinoinnissa ja tuotteistamisessa parannetaan koulutuksella ja markkinoinnilla. 

Hankeaika: 1.12.2023-31.12.2025
Budjetti: 791 136 €
Rahoittaja: Hanketta rahoittavat Etelä-Savon Maakuntaliitto EU:n alue ja rakennepolitiikan ohjelman oikeudenmukaisen siirtymän rahasto JTF (80 %), osatoteuttajat sekä yksityiset rahoittajat.

Hankkeen toimenpiteet tukevat Saimaa European Region of Gastronomy -juhlavuotta 2024 » ja Savonlinnassa vuonna 2026 toteutettavaa Kulttuurin unelmavuotta.

SSM Oy:n toimenpiteet

SSM Oy:n osatoteutuksessä kehitetään mm. uusia ruoka-, kylä- ja maatilamatkailutuotteita, luodaan ruokamatkailureittejä ja valmennetaan mukana olevia yrityksiä tuotekehityksessä ja markkinoinnissa.

Katso toimenpiteet

Ajankohtaista

Alta näet hankkeen käynnissä olevat toimenpiteet sekä katsauksen tuleviin.

Voit myös kurkata, mitä kaikkea olemme jo saaneet aikaan!

09.09.2024

Syksyn ja talvikauden tärpit

Ilmoita syys- ja talvikauden vinkkisi nostettavaksi osaksi Paikallisia makuja -sivustoa ja Saimaa lautasella -hankkeen tekemää markkinointia ja viestintää.
16.09.2024

Anna Rinteinen on nimitetty World Food Travel Associationin ensimmäiseksi Suomen lähettilääksi 

Saimaa lautasella ruokamatkailutyöpajojen vetäjä Anna Rinteinen on nimetty World Food Travel Associationin ensimmäiseksi Suomen lähettilääksi.
19.09.2024

Oppia ja inspiraatiota Ahvenanmaalta

Saimaa lautasella hankkeen syksyn opintomatkalla reissattiin Ahvenanmaalla.
01.10.2024

Olutpairing á la Aniko Lehtinen

Saimaa lautasella hankkeen ensimmäisessä tuotteistamisvalmennuksissa lokakuun alussa päästiin kuulemaan oluesta ja ruoasta olutsommelier Aniko Lehtisen olut pairing tilaisuudessa.
24.10.2024

Annoksia oopperasta 2025

Lähde mukaan Annoksia oopperasta kattaukseen tulevalle kesälle! Löydät täältä ohjeet ja deadlinet. Älä missaa kesän maukkainta kattausta!
30.10.2024

Saimaan Syyspijot 12.-14.9.2025 - syksyn suuri ruokatapahtuma

Saimaan alueelle suunnitellaan suurta ruokaan liittyvää tapahtumaa vuodelle 2025, jonka ideointi aloitettiin Paviljongilla 29.10. pidetyssä yhteistilaisuudessa. Tilaisuudessa pohdittiin tapahtuman konseptia, nimeä ja ajankohtaa. Tuloksena syntyi ajatus Saimaan Syyspijoista 12.-14.9.2025.

Tapahtumat

Alta löydät hankkeen järjestämät tilaisuudet ja tapahtumat. Koulutukset ovat suunnattuja sitoutuneille hankeyrityksille. Kaikille yrityksille avoimet tapahtumat löydät tapahtumakalenterista »

Ruokatuliaiset

12. marraskuuta 2024, klo 12-17
Anna Rinteinen vie meidät ruokatuliaisten maailmaan. Mikä on hyvä ruokatuliainen ja kenelle ja kuinka sitä tulisi myydä. Työpajaosuudessa kehitellään uusia ruokatuliaisia paikallisista raaka-aineista.

Alueen identiteetti ja tarinat tuotteistamisen tukena

13. marraskuuta 2024, klo 9-14
Anna Rinteinen johdattelee meidät alueidentiteetin ja tarinallistamisen maailmaan. Kuinka vahvistaa alueen vetovoimaa paikallisuuden ja tarinoiden avulla. Iltapäivän työpajassa luodaan yritykselle, tuotteelle tai palelulle tarina, joka pohjautuu paikallisuuteen.

Annoksia oopperasta tarinatyöpaja

13. marraskuuta 2024, klo 14-16
Tarinatyöpajassa kirjoitetaan Annoksia oopperasta tuotteiden oopperateemaiset tuotekuvaukset yhdessä sparraajien kanssa ja viedään valmiit tarinat Visitin tietopankkiin.

Saimaan Syyspijot - suunnittelutapaaminen

15. marraskuuta 2024, klo 10-12 Teams
Saimaan alueelle suunnitellaan suurta ruokaan liittyvää tapahtumaa vuodelle 2025, jonka ideointi aloitettiin Paviljongilla 29.10. pidetyssä yhteistilaisuudessa. Tuloksena syntyi ajatus Saimaan Syyspijoista 12.-14.9.2025. Tapahtuman ideana on esitellä niin paikallisille kuin matkailijoillekin alueen maukasta ruokaa, vieraanvaraisuutta ja kulttuuria. 

Tuotteistaminen, osa 1. + Pasi Venäläisen keittiötyöpaja

19. marraskuuta 2024, klo 11-18
Anna Rinteinen tutustuttaa luennollaan kansainvälisen matkailijan tarpeisiin. Polkaistaan samalla tuotteistamisprosessi käyntiin. Kahvien jälkeen siirrymme opetuskeittiön puolelle, jossa Pasi Venäläinen vie meidät kokkailun kautta annoskuvausten saloihin.

Tuotteistaminen, osa 2

29. tammikuuta 2025, klo 12-17
Päivän työpajassa käsitellään tuotteistamista ja sen osa-alueita. Tule mukaan kehittämään uudeanlaisia ruokamatkailutuotteita, reittejä tai paketteja alueelle. 

Tutustu myös näihin!

Ilmianna ilmiö, osallistu tapahtumiin tai lähde mukaan ruokaverkostoihin.

Ilmianna ilmiö

Ilmiö voi olla esim. vaikuttava ruokapersoona tai yritystarina. Maukkaita tarinoita ja mielenkiintoisia nostoja koostetaan Paikallisia makuja -sivulle blogiteksteiksi tukemaan seudun ruokateeman sisältöjä ja brändiä.Ehdotuksesi voit laittaa Nitalle nita@visitsavonlinna.fi.

Ruokamatkailun julkaisuja yrittäjän avuksi

Visit Finland julkaisee vuosittain lukuisia tutkimuksia, tilastoja, esitteitä, julkaisuja, oppaita ja muita hyödyllisiä materiaaleja. Löydät täältä kiinnostavimmat ruokamatkailun oppaat ja strategiat.

D.O. Saimaa

D.O. Saimaa on Suomen ensimmäinen, alueellinen alkuperä- ja laatumerkki. Merkin sloganissa mainittu hyvä tarkoittaa paitsi korkeaa laatua, myös positiivista vaikutusta ympäristöön, kulttuuriin, alueen elinvoimaisuuteen ja yhteiskuntaan. D.O. Saimaa -merkittyjä tuotteita tai raaka-aineita käyttävät kuluttajat, ravintolat ja jälleenmyyjät tietävät tekevänsä hyvän, eettisen ja vastuullisen valinnan.

Taste Saimaa

Kolme itäisen Suomen maakuntaa (Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala) muodostavat yhdessä Taste Saimaa ja Saimaa European Region of Gastronomy -alueen, jonka ruokakulttuuri perustuu sesongin antimiin. Juhlavuonna 2024 Saimaan seudun kotimaiset ja kansainväliset vierailijat saavat kokea Järvi-Suomen ainutlaatuisuutta kaikilla aisteilla mm. alueelle luotujen tapahtumien merkeissä, joissa yhdistyvät kulttuuri, taide ja ruoka.

Menneet toimenpiteet

Mitä hankkeella on saatu aikaan? Käy kurkkaamassa hankkeen toteutuneet tilaisuudet, koulutukset ja muut toimenpiteet.