Saimaa lautasella -hanke

Saimaa lautasella -hankkeen tavoite on seudun ruoan ja ruokamatkailun tunnettuuden ja tarjonnan kehittäminen sekäpalveluiden löydettävyyden parantaminen.

Hankkeessa parannetaan Savonlinnan seudun ruoan ja ruokamatkailun tarjontaa ja tunnettuutta konkreettisilla keinoilla ja toimenpiteillä yhteistyössä alueen yritysten kanssa. Hankkeen lopputuloksena paikallisten raaka-aineiden saatavuus paranee, lähiruokatuotteiden tunnettuus lisääntyy ja alueen ruoka-, kylä- ja maatilamatkailu kehittyy.

Hankkeen esittely

Saimaa lautasella on neljän toimijan (Savonlinnan Hankekehitys Oy, ProAgria Etelä-Savo ry, Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Ammattiopisto Samiedu ja Savonlinnan Seudun Matkailu Oy) yhteishanke, jossa kehitetään Savonlinnan alueen ruokajärjestelmää, parannetaan paikallisten raaka-aineiden saatavuutta, lisätään lähiruokatuotteiden tunnettuutta ja edistetään ruoka- ja maatilamatkailua. Yrittäjien valmiuksia markkinoinnissa ja tuotteistamisessa parannetaan koulutuksella ja markkinoinnilla. 

Hankeaika: 1.12.2023-31.12.2025
Budjetti: 791 136 €
Rahoittaja: Hanketta rahoittavat Etelä-Savon Maakuntaliitto EU:n alue ja rakennepolitiikan ohjelman oikeudenmukaisen siirtymän rahasto JTF (80 %), osatoteuttajat sekä yksityiset rahoittajat.

Hankkeen toimenpiteet tukevat Saimaa European Region of Gastronomy -juhlavuotta 2024 » ja Savonlinnassa vuonna 2026 toteutettavaa Kulttuurin unelmavuotta.

SSM Oy:n toimenpiteet

SSM Oy:n osatoteutuksessä kehitetään mm. uusia ruoka-, kylä- ja maatilamatkailutuotteita, luodaan ruokamatkailureittejä ja valmennetaan mukana olevia yrityksiä tuotekehityksessä ja markkinoinnissa.

Katso toimenpiteet

Ajankohtaista

Alta näet hankkeen käynnissä olevat toimenpiteet sekä katsauksen tuleviin.

Voit myös kurkata, mitä kaikkea olemme jo saaneet aikaan!

09.09.2024

Syksyn ja talvikauden tärpit

Ilmoita syys- ja talvikauden vinkkisi nostettavaksi osaksi Paikallisia makuja -sivustoa ja Saimaa lautasella -hankkeen tekemää markkinointia ja viestintää.
19.09.2024

Oppia ja inspiraatiota Ahvenanmaalta

Saimaa lautasella hankkeen syksyn opintomatkalla reissattiin Ahvenanmaalla.
01.10.2024

Olutpairing á la Aniko Lehtinen

Saimaa lautasella hankkeen ensimmäisessä tuotteistamisvalmennuksissa lokakuun alussa päästiin kuulemaan oluesta ja ruoasta olutsommelier Aniko Lehtisen olut pairing tilaisuudessa.
24.10.2024

Annoksia oopperasta 2025

Lähde mukaan Annoksia oopperasta kattaukseen tulevalle kesälle! Löydät täältä ohjeet ja deadlinet. Älä missaa kesän maukkainta kattausta!
30.10.2024

Saimaan Satojuhla 12.-14.9.2025 - syksyn suuri ruokatapahtuma

Saimaan alueelle suunnitellaan suurta ruokaan liittyvää tapahtumaa vuodelle 2025, jonka ideointi aloitettiin Paviljongilla 29.10. pidetyssä yhteistilaisuudessa. Tilaisuudessa pohdittiin tapahtuman konseptia, nimeä ja ajankohtaa. Tuloksena syntyi ajatus Saimaan Satojuhlista 12.-14.9.2025.
25.11.2024

Saimaa lautasella mukana Matkamessuilla

Saimaa lautasella hanke on osallistumassa Matkamessuille 16.-19.1.2025 Helsingin messukeskuksessa. Savonlinna, Mikkeli, Varkaus, Imatra ja Lappeenranta tuottavat messuille jo perinteeksi muodostuneen Lake Saimaa –yhteisosaston, jonka yhteyteen rakennetaan tänä vuonna oma ruokaosio ja sinne kauppa.

Tapahtumat

Alta löydät hankkeen järjestämät tilaisuudet ja tapahtumat. Koulutukset ovat suunnattuja sitoutuneille hankeyrityksille. Kaikille yrityksille avoimet tapahtumat löydät tapahtumakalenterista »

Tuotteistaminen, osa 2

29. tammikuuta 2025, klo 12-17
Päivän työpajassa käsitellään tuotteistamista ja sen osa-alueita. Tule mukaan kehittämään uudeanlaisia ruokamatkailutuotteita, reittejä tai paketteja alueelle. 

Tutustu myös näihin!

Ilmianna ilmiö, osallistu tapahtumiin tai lähde mukaan ruokaverkostoihin.

Ilmianna ilmiö

Ilmiö voi olla esim. vaikuttava ruokapersoona tai yritystarina. Maukkaita tarinoita ja mielenkiintoisia nostoja koostetaan Paikallisia makuja -sivulle blogiteksteiksi tukemaan seudun ruokateeman sisältöjä ja brändiä.Ehdotuksesi voit laittaa Nitalle nita@visitsavonlinna.fi.

Ruokamatkailun julkaisuja yrittäjän avuksi

Visit Finland julkaisee vuosittain lukuisia tutkimuksia, tilastoja, esitteitä, julkaisuja, oppaita ja muita hyödyllisiä materiaaleja. Löydät täältä kiinnostavimmat ruokamatkailun oppaat ja strategiat.

D.O. Saimaa

D.O. Saimaa on Suomen ensimmäinen, alueellinen alkuperä- ja laatumerkki. Merkin sloganissa mainittu hyvä tarkoittaa paitsi korkeaa laatua, myös positiivista vaikutusta ympäristöön, kulttuuriin, alueen elinvoimaisuuteen ja yhteiskuntaan. D.O. Saimaa -merkittyjä tuotteita tai raaka-aineita käyttävät kuluttajat, ravintolat ja jälleenmyyjät tietävät tekevänsä hyvän, eettisen ja vastuullisen valinnan.

Taste Saimaa

Kolme itäisen Suomen maakuntaa (Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala) muodostavat yhdessä Taste Saimaa ja Saimaa European Region of Gastronomy -alueen, jonka ruokakulttuuri perustuu sesongin antimiin. Juhlavuonna 2024 Saimaan seudun kotimaiset ja kansainväliset vierailijat saavat kokea Järvi-Suomen ainutlaatuisuutta kaikilla aisteilla mm. alueelle luotujen tapahtumien merkeissä, joissa yhdistyvät kulttuuri, taide ja ruoka.

Menneet toimenpiteet

Mitä hankkeella on saatu aikaan? Käy kurkkaamassa hankkeen toteutuneet tilaisuudet, koulutukset ja muut toimenpiteet.