Saimaa lautasella -hanke

Saimaa lautasella -hankkeen tavoite on seudun ruoan ja ruokamatkailun tunnettuuden ja tarjonnan kehittäminen sekäpalveluiden löydettävyyden parantaminen.

Hankkeessa parannetaan Savonlinnan seudun ruoan ja ruokamatkailun tarjontaa ja tunnettuutta konkreettisilla keinoilla ja toimenpiteillä yhteistyössä alueen yritysten kanssa. Hankkeen lopputuloksena paikallisten raaka-aineiden saatavuus paranee, lähiruokatuotteiden tunnettuus lisääntyy ja alueen ruoka-, kylä- ja maatilamatkailu kehittyy.

Hankkeen esittely

Saimaa lautasella on neljän toimijan (Savonlinnan Hankekehitys Oy, ProAgria Etelä-Savo ry, Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Ammattiopisto Samiedu ja Savonlinnan Seudun Matkailu Oy) yhteishanke, jossa kehitetään Savonlinnan alueen ruokajärjestelmää, parannetaan paikallisten raaka-aineiden saatavuutta, lisätään lähiruokatuotteiden tunnettuutta ja edistetään ruoka- ja maatilamatkailua. Yrittäjien valmiuksia markkinoinnissa ja tuotteistamisessa parannetaan koulutuksella ja markkinoinnilla. 

Hankeaika: 1.12.2023-31.12.2025
Budjetti: 791 136 €
Rahoittaja: Hanketta rahoittavat Etelä-Savon Maakuntaliitto EU:n alue ja rakennepolitiikan ohjelman oikeudenmukaisen siirtymän rahasto JTF (80 %), osatoteuttajat sekä yksityiset rahoittajat.

Hankkeen toimenpiteet tukevat Saimaa European Region of Gastronomy -juhlavuotta 2024 » ja Savonlinnassa vuonna 2026 toteutettavaa Kulttuurin unelmavuotta.

SSM Oy:n toimenpiteet

SSM Oy:n osatoteutuksessä kehitetään mm. uusia ruoka-, kylä- ja maatilamatkailutuotteita, luodaan ruokamatkailureittejä ja valmennetaan mukana olevia yrityksiä tuotekehityksessä ja markkinoinnissa.

Katso toimenpiteet

Ajankohtaista

Alta näet hankkeen käynnissä olevat toimenpiteet sekä katsauksen tuleviin. Voit myös kurkata, mitä kaikkea olemme jo saaneet aikaan!

Nämä tulossa jo ihan pian!

Ennakkotietoa tulevista toimenpiteistä

Syksy 2024:

  • Anna Rinteisen johdatus ruokamatkailuun -koulutus 
    • Pasin kanssa keittiössä -annoskuvaaminen.
    •  Anikó Lehtisen olutpairing 
    • Tuotteistamisvalmennukset: tuotekehitys, markkinointi ja viestintä
  • Ruokateemainen tapahtumakokonaisuus syyskuun ensimmäiselle viikolle/viikonlopulle (yhteistyössä mm. Saimaa lautasella -hanke, SMOrigin -hanke, Kolomonen ym)
  • Infopäivä: paimenlomat ja food safari -palvelut
  • Opintomatka (yrityksiltä omavastuuosuus)

Tutustu myös näihin!

Ilmianna ilmiö, osallistu tapahtumiin tai lähde mukaan ruokaverkostoihin.

Ilmianna ilmiö

Ilmiö voi olla esim. vaikuttava ruokapersoona tai yritystarina. Maukkaita tarinoita ja mielenkiintoisia nostoja koostetaan Paikallisia makuja -sivulle blogiteksteiksi tukemaan seudun ruokateeman sisältöjä ja brändiä.Ehdotuksesi voit laittaa Nitalle nita@visitsavonlinna.fi.

Koko Saimaa saunoo

Kesä otetaan vastaan yhdessä saunoen 7.-9.6.2024. Ideoi oma saunaan liittyvä tapahtuma, pieni tai suuri, ja liity mukaan! Voit ilmoittaa tapahtumasi tapahtumakalenteriin maksutta. Lisäksi Taste Saimaa etsii seudulla toteutettavia, saunakulttuuriin liittyviä elämyksellisiä sisältökokeiluja. Pilotoinnit valitaan hakemusten perusteella ja toteutetaan ostopalveluna. Hakuaika: 18.3.-1.5.2024.

Ravintola- ja kahvilakartta

Saimaa lautasella ja Visit Saimaa 2,5 -hankkeet työstävät oopperateemaista ravintola- ja kahvilakarttaa tulevaan kesään matkailijoiden iloksi. Oma ravintolan tai kahvilan kartalle saaminen ei maksa mitään. Riittää, että myynnistä löytyy yksikin oopperateemainen tuote, annos tai menu. Tietojen ilmoittamisen dl 5.5.

Lähiruokapäivä 7.-9.9.

Lähiruokapäivä on tarkoitettu kaiken kokoisille ja näköisille tuottajille, tiloille, puutarhoille, palveluille, yrittäjille ja jatkojalostajille, jotka työskentelevät suomalaisen lähiruoan parissa.

D.O. Saimaa

D.O. Saimaa on Suomen ensimmäinen, alueellinen alkuperä- ja laatumerkki. Merkin sloganissa mainittu hyvä tarkoittaa paitsi korkeaa laatua, myös positiivista vaikutusta ympäristöön, kulttuuriin, alueen elinvoimaisuuteen ja yhteiskuntaan. D.O. Saimaa -merkittyjä tuotteita tai raaka-aineita käyttävät kuluttajat, ravintolat ja jälleenmyyjät tietävät tekevänsä hyvän, eettisen ja vastuullisen valinnan.

Taste Saimaa

Kolme itäisen Suomen maakuntaa (Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala) muodostavat yhdessä Taste Saimaa ja Saimaa European Region of Gastronomy -alueen, jonka ruokakulttuuri perustuu sesongin antimiin. Juhlavuonna 2024 Saimaan seudun kotimaiset ja kansainväliset vierailijat saavat kokea Järvi-Suomen ainutlaatuisuutta kaikilla aisteilla mm. alueelle luotujen tapahtumien merkeissä, joissa yhdistyvät kulttuuri, taide ja ruoka.

Menneet toimenpiteet

Mitä hankkeella on saatu aikaan? Käy kurkkaamassa hankkeen toteutuneet tilaisuudet, koulutukset ja muut toimenpiteet.