Saimaa lautasella -hanke

Saimaa lautasella -hankkeen tavoite on seudun ruoan ja ruokamatkailun tunnettuuden ja tarjonnan kehittäminen sekäpalveluiden löydettävyyden parantaminen.

Hankkeessa parannetaan Savonlinnan seudun ruoan ja ruokamatkailun tarjontaa ja tunnettuutta konkreettisilla keinoilla ja toimenpiteillä yhteistyössä alueen yritysten kanssa. Hankkeen lopputuloksena paikallisten raaka-aineiden saatavuus paranee, lähiruokatuotteiden tunnettuus lisääntyy ja alueen ruoka-, kylä- ja maatilamatkailu kehittyy.

Hankkeen esittely

Saimaa lautasella on neljän toimijan (Savonlinnan Hankekehitys Oy, ProAgria Etelä-Savo ry, Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Ammattiopisto Samiedu ja Savonlinnan Seudun Matkailu Oy) yhteishanke, jossa kehitetään Savonlinnan alueen ruokajärjestelmää, parannetaan paikallisten raaka-aineiden saatavuutta, lisätään lähiruokatuotteiden tunnettuutta ja edistetään ruoka- ja maatilamatkailua. Yrittäjien valmiuksia markkinoinnissa ja tuotteistamisessa parannetaan koulutuksella ja markkinoinnilla. 

Hankeaika: 1.12.2023-31.12.2025
Budjetti: 791 136 €
Rahoittaja: Hanketta rahoittavat Etelä-Savon Maakuntaliitto EU:n alue ja rakennepolitiikan ohjelman oikeudenmukaisen siirtymän rahasto JTF (80 %), osatoteuttajat sekä yksityiset rahoittajat.

Hankkeen toimenpiteet tukevat Saimaa European Region of Gastronomy -juhlavuotta 2024 » ja Savonlinnassa vuonna 2026 toteutettavaa Kulttuurin unelmavuotta.

SSM Oy:n toimenpiteet

SSM Oy:n osatoteutuksessä kehitetään mm. uusia ruoka-, kylä- ja maatilamatkailutuotteita, luodaan ruokamatkailureittejä ja valmennetaan mukana olevia yrityksiä tuotekehityksessä ja markkinoinnissa.

Katso toimenpiteet

Ajankohtaista

Alta näet hankkeen käynnissä olevat toimenpiteet sekä katsauksen tuleviin.

Voit myös kurkata, mitä kaikkea olemme jo saaneet aikaan!

09.09.2024

Syksyn ja talvikauden tärpit

Ilmoita syys- ja talvikauden vinkkisi nostettavaksi osaksi Paikallisia makuja -sivustoa ja Saimaa lautasella -hankkeen tekemää markkinointia ja viestintää.
16.09.2024

Anna Rinteinen on nimitetty World Food Travel Associationin ensimmäiseksi Suomen lähettilääksi 

Saimaa lautasella ruokamatkailutyöpajojen vetäjä Anna Rinteinen on nimetty World Food Travel Associationin ensimmäiseksi Suomen lähettilääksi.
16.09.2024

Paikallisia makuja Savonlinnan matkailun kesäinfossa

Matkustajasatamaan avattiin yleisön pyynnöstä matkailun kesäinfo. Infossa oli pienimuotoinen matkamuistomyymälä, josta löytyi näyttävästi mm. paikallisia makuja eli alueen ruokatuotteita.
19.09.2024

Oppia ja inspiraatiota Ahvenanmaalta

Saimaa lautasella hankkeen syksyn opintomatkalla reissattiin Ahvenanmaalla.

Tapahtumat

Alta löydät hankkeen järjestämät tilaisuudet ja tapahtumat. Koulutukset ovat suunnattuja sitoutuneille hankeyrityksille. Kaikille yrityksille avoimet tapahtumat löydät tapahtumakalenterista »

Annoksia oopperasta 2025 kick-off

23. lokakuuta 2024
Tervetuloa mukaan vuoden 2025 Annoksia oopperasta kattauksen aloituspalaveriin Samiedun kampuksen Auditorioon keskiviikkona 23.10. klo 13-15. 

Paikallisten makujen juhla - ideariihi

29. lokakuuta 2024, ilm. 22.10.
Tervetuloa mukaan ideoimaan ja keskustelemaan yhteistä ruokatapahtumaa vuodelle 2025

Ruokatuliaiset

12. marraskuuta 2024
Anna Rinteinen vie meidät ruokatuliaisten maailmaan. Mikä on hyvä ruokatuliainen ja kenelle ja kuinka sitä tulisi myydä. Työpajaosuudessa kehitellään uusia ruokatuliaisia paikallisista raaka-aineista.

Alueen identiteetti ja tarinat tuotteistamisen tukena

13. marraskuuta 2024
Anna Rinteinen johdattelee meidät alueidentiteetin ja tarinallistamisen maailmaan. Kuinka vahvistaa alueen vetovoimaa paikallisuuden ja tarinoiden avulla. Iltapäivän työpajassa luodaan yritykselle, tuotteelle tai palelulle tarina, joka pohjautuu paikallisuuteen.

Tuotteistaminen, osa 1. + Pasi Venäläisen keittiötyöpaja

19. marraskuuta 2024
Anna Rinteinen tutustuttaa luennollaan kansainvälisen matkailijan tarpeisiin. Polkaistaan samalla tuotteistamisprosessi käyntiin. Kahvien jälkeen siirrymme opetuskeittiön puolelle, jossa Pasi Venäläinen vie meidät kokkailun kautta annoskuvausten saloihin.

Tutustu myös näihin!

Ilmianna ilmiö, osallistu tapahtumiin tai lähde mukaan ruokaverkostoihin.

Ilmianna ilmiö

Ilmiö voi olla esim. vaikuttava ruokapersoona tai yritystarina. Maukkaita tarinoita ja mielenkiintoisia nostoja koostetaan Paikallisia makuja -sivulle blogiteksteiksi tukemaan seudun ruokateeman sisältöjä ja brändiä.Ehdotuksesi voit laittaa Nitalle nita@visitsavonlinna.fi.

Taste Saimaa sisältöhaku

Taste Saimaa tarjoaa toimijoille mahdollisuuden toteuttaa sisältöjä, joiden avulla pyritään muodostamaan uusia yhteistyökumppanuuksia sekä testaamaan ja luomaan uusia ruokamatkailua ja kulttuurisisältöjä yhdistäviä palvelutuotteita Saimaan seudulle syys- ja talvikaudelle. Kyseessä voi olla esimerkiksi ruokaa ja taidetta yhdistävän elämyksen tuottaminen, uudenlainen yhteistyö ruoka- ja kulttuuritapahtumien kesken, ruokateemainen taideteos tai uusi elämyksellinen reitti. Hakuaika 4.6.-6.9.2024 (HUOM HAKUAIKAA JATKETTU).

Lähiruokapäivä 7.-9.9.

Lähiruokapäivä on tarkoitettu kaiken kokoisille ja näköisille tuottajille, tiloille, puutarhoille, palveluille, yrittäjille ja jatkojalostajille, jotka työskentelevät suomalaisen lähiruoan parissa.

Ruokamatkailun julkaisuja yrittäjän avuksi

Visit Finland julkaisee vuosittain lukuisia tutkimuksia, tilastoja, esitteitä, julkaisuja, oppaita ja muita hyödyllisiä materiaaleja. Löydät täältä kiinnostavimmat ruokamatkailun oppaat ja strategiat.

D.O. Saimaa

D.O. Saimaa on Suomen ensimmäinen, alueellinen alkuperä- ja laatumerkki. Merkin sloganissa mainittu hyvä tarkoittaa paitsi korkeaa laatua, myös positiivista vaikutusta ympäristöön, kulttuuriin, alueen elinvoimaisuuteen ja yhteiskuntaan. D.O. Saimaa -merkittyjä tuotteita tai raaka-aineita käyttävät kuluttajat, ravintolat ja jälleenmyyjät tietävät tekevänsä hyvän, eettisen ja vastuullisen valinnan.

Taste Saimaa

Kolme itäisen Suomen maakuntaa (Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala) muodostavat yhdessä Taste Saimaa ja Saimaa European Region of Gastronomy -alueen, jonka ruokakulttuuri perustuu sesongin antimiin. Juhlavuonna 2024 Saimaan seudun kotimaiset ja kansainväliset vierailijat saavat kokea Järvi-Suomen ainutlaatuisuutta kaikilla aisteilla mm. alueelle luotujen tapahtumien merkeissä, joissa yhdistyvät kulttuuri, taide ja ruoka.

Menneet toimenpiteet

Mitä hankkeella on saatu aikaan? Käy kurkkaamassa hankkeen toteutuneet tilaisuudet, koulutukset ja muut toimenpiteet.