SSM Oy:n osatoteutuksessä kehitetään mm. uusia ruoka-, kylä- ja maatilamatkailutuotteita, luodaan ruokamatkailureittejä ja valmennetaan mukana olevia yrityksiä tuotekehityksessä ja markkinoinnissa. Hankkeen yksittäisiä toimenpiteitä ovat mm.:
- kerätään alueen ruoka- ja matkailualan toimijaverkosto uusien innovatiivisten palvelujen ja tapahtumien luomiseksi sekä toimijoiden välisen yhteistyön vahvistamiseksi
- kehitetään uusia ruoka- ja maaseutumatkailutuotteita ja -palveluita
- järjestetään markkinointi- ja tuotteistamisvalmennuksia ja yrityskohtaista tuotekehityssparrausta
- tehdään opintoretkiä uusien ideoiden löytämiseksi ja yhteistyön kehittämiseksi
- luodaan alueen paimenlomat konsepti ja -verkosto ja kehitetään maaseutuyrittäjien kanssa food safaris tyyppisiä palveluja (yhdessä ProAgrian kanssa)
- kehitetään Retkiruokaa nuotiopaikalla konseptia ja rakennetaan nuotioruokapaketteja (yhdessä Samiedun kanssa)
- kartoitetaan ja kerätään tietoja eräruoanvalmistukseen sopivista nuotiopaikoista
- kootaan erilaisia ruokamatkailureittejä matkailijoille ja tuotetaan reiteistä markkinointimateriaalia verkkoon ja printtinä
- tehdään monipuolista sisällöntuotantoa ruokamatkailusta, yrityksistä sekä palveluista eri kanaviin (myös englanniksi), erityisesti Visit Savonlinna sivustolle koottavaan ruokamatkailuosioon »
- valmistetaan ruokamatkailun karttoja ja muuta markkinointimateriaalia myynnin edistämiseksi
Hankkeen kohdealue: Savonlinna, Rantasalmi, Sulkava, Enonkoski ja Kitee
Osatoteutuksen budjetti: 231 531€ (sis. palkat). Hankkeessa työskentelee 1,5 henkilöä (projektipäällikkö Anu Ahlström 100 %, markkinointivastaava Nita Silvennoinen 50 %).
Saimaa lautasella hanke etsii parhaillaan yhteistyöyrityksiä syksyllä alkaviin hanketoimenpiteisiin. Hankkeen omarahoitusosuus on päätetty poistaa ja hankkeeseen on nyt mahdollista osallistua maksutta. Hanke kerryttää edelleen de minimis -tukea niistä toimenpiteistä jotka yritys valitsee ja haluaa osallistua. Hankkeeseen voi lähteä mukaan mikäli yritys sijaitsee Savonlinnassa, Enonkoskella, Rantasalmella, Sulkavalla tai Kiteellä.
HAKU ON AUKI 30.5. SAAKKA.
Hankkeeseen ja sen toimenpiteisiin on mahdollista osallistua yrityksille suunnatulla toimenpidekokonaisuudella. Hankkeeseen sitoutuminen ei maksa yritykselle mitään. Toimenpiteet kerryttävät yrityksen de minimis osuutta niiden toimenpiteiden osalta, joihin yritys osallistuu. Hankkeen de minimis arvo on n. 3 500 €.
Sitoutumalla hankkeeseen voit osallistua seuraaviin toimenpiteisiin.
Markkinoinnin ja myynnin tuki
Sisällöntuotanto
Osaamisen kehittäminen / tuotekehitys
Opintomatka
(pieni omakustanneosuus)
Ruokamatkailureitit
Hankkeen on tavoite tehdä eri teemaisia ruokamatkailureittejä (esim. Puutarha- tai maatilamatkailuteema), joista tuotetaan sekä printti- että sähköinen versio. Mukaan pääsee maksutta reitin varrelle jäävät, teemaan sopivat yritykset ja kohteet. Reiteistä tuotetaan sisältöä esim. valokuvien ja blogien muodossa.
Tulevaksi kesäksi on suunnitteilla mm. sähköinen yleismarkkinointikampanja sekä printtimainontaa ruokateemasta. Mainonnasta ohjataan Paikallisia makuja -sivustolle https://visitsavonlinna.fi/paikallisia-makuja/, jossa hankkeeseen sitoutuneiden yritysten tarjonta nostetaan kärjeksi.
Hanke toteuttaa markkinointitoimenpiteitä sesonkeihin tai esimerkiksi hankkeessa koottaviin ruokamatkailureitteihin liittyen monikanavaisesti. Toimenpiteet pyritään suunnittelemaan niin, että ne hyödyttävät erityisesi hankkeessa mukana olevia yrityksiä.
Markkinointitoimenpiteiden lisäksi hanke tarjoaa hankeyrityksille ruokamatkailun, tuotteistamisen sekä markkinoinnin valmennuksia (syksy 2024 alkaen). Hankkeen tukemana on myös mahdollista kehittää uutta toimintaa maatiloille, esimerkiksi paimenlomia tai food safaris tyyppisiä palveluita ja saada niille markkinointitukea. Ensimmäinen infotilaisuus maatilamatkailutoimijoille järjestetään syyskuussa.
Hankkeen yhtenä tavoitteena on kehittää ruokaan liittyvien yritysten ja toimijoiden keskinäistä verkostoitumista ja lisätä paikallisen ruuan ja ruokamatkailupalveluiden kiinnostavuutta.
Toteutamme hankkeessa opintomatkan/matkoja, joista voi koitua pieni omakustannusosuus. Ruoka (ja hanke) on vahvasti osana myös Lake Saimaan yhteistä osastoa Matkamessuilla 2025.
Esille paikallisia makuja -sivustolle
Alueen ruokamatkailuteemaa rakennetaan osaksi Visit Savonlinna -sivustoa osoitteeseen www.visitsavonlinna.fi/paikallisia-makuja. Sivustolla avataan mm. alueen ruokakulttuuria ja sen erityispiireitä, kerrotaan asiakkaille puhtaasta ruuasta suoraan luonnosta lautaselle mm. seuraavanlaisten sisältöjen avulla:
Sivustolla näkyminen ei vaadi osallistumista hankkeen markkinointi- ja muihin toimenpiteisiin.
Lataa tästä hankkeen sitoutumislomake sekä de minimisilmoitus ja lähetä ne Anulle anu@visitsavonlinna.fi 26.5.2024 mennessä.
Anu Ahlström, projektipäällikkö
Savonlinnan Seudun Matkailu Oy
anu@visitsavonlinna.fi
050 3457295
Nita Silvennoinen, markkinointivastaava (50 % työaika)
Savonlinnan Seudun Matkailu Oy
nita@visitsavonlinna.fi (ensisijainen yhteydenottotapa)
044 542 3904