Etelä-Savon Matkailufoorumi kokosi alueen matkailuyritykset, sidosryhmät ja rahoittajat Järvisydämeen keskustelemaan kansainvälisen matkailun tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Päivän aikana kuultiin inspiroivia puheenvuoroja, jaettiin kokemuksia kentältä ja käytiin rakentavaa keskustelua siitä, mihin suuntaan Saimaan alueen matkailua tulisi kehittää.
Saimaan matkailun tilanne ja tulevaisuus
Savonlinnan Seudun Matkailun toimitusjohtaja Jaana Komi esitteli kattavasti Saimaan alueen matkailun tilannetta ja viime vuosien hanketoiminnan tuloksia. Tilastot osoittavat, että tehdyt toimenpiteet ovat tuottaneet tulosta; ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset ovat lisääntyneet ja alueen tunnettuus kasvaa hiljalleen pääkohdemarkkinoilla. Samalla muistutettiin, että kehitystyö on vasta alussa – Saimaa kiinnostaa yhä enemmän, mutta näkyvyyttä ja tuotteita tarvitaan lisää.
Vuokatin oppeja ja viikko-ohjelmien merkitys
Seuraavaksi kuultiin kokemuksia pohjoisemmasta Suomesta, joissa talvikausi on pääsesonki. Vuokatin matkailun toimitusjohtaja Aija Laukkanen jakoi kokemuksiaan alueen matkailusta ja kehittämishankkeista. Hän nosti esiin myös tilastoharhat, joita syntyy, kun lomaosakemajoitus ei enää näy matkailutilastoissa – tämä antaa virheellisen kuvan matkailun kehityksestä.
Yhteistyö matkanjärjestäjien kanssa nähtiin keskeisenä keinona kansainvälistymisessä. Erityisesti ympärivuotiset viikko-ohjelmat nousivat esiin käytännöllisenä työkaluna sekä matkailijoiden palvelemiseksi että matkanjärjestäjien työn tueksi. Kotimaiset matkailijat ovat myös tärkeä kivijalka – kun palvelut ovat auki ympäri vuoden, on ulkomaistenkin matkailijoiden helppo tulla.
Anna-Riitta Sulander toi terveisiä ja käytännön kokemuksia kansainvälisen myynnin johtamisesta Rukalta. Tiiviin matkanjärjestäjäyhteistyön lisäksi tavoitteiden asetanta, pitkäjänteinen suunnitelmallisuus ja charter-lennot erityisesti ovat olleet avainasemassa kansainvälisen matkailun kehittymisen taustalla.
Tarinoita, tuotteita ja toiveita kentältä
Yritysten puheenvuoroissa korostui tarinankerronnan merkitys. Kun kohdataan matkanjärjestäjiä, henkilökohtaiset tarinat, paikalliset legendat ja aito alueen henki tekevät vaikutuksen. Tuotteistamisessa on kuitenkin vielä tekemistä, erityisesti pienemmillä alueilla kuten Punkaharjulla, jossa ohjelmapalvelujen tarjoajia ei paljoa ole. Esille nousi toive esimerkiksi ohjelmapalvelutuottajien poolista, joka mahdollistaisi opaspalvelujen jakamisen useamman yrittäjän kesken. Hyvä yhteistyöverkosto on kaiken A ja O.
Pyöräilijät matkailijoina – huomio ja mahdollisuus
Etäyhteydellä foorumiin osallistui myös Bikelandin Heli Laukkanen, joka herätteli kuulijoita pyörämatkailun mahdollisuuksiin. Pyöräilijät ovat kasvava, ekologisia arvoja painottava kohderyhmä, joka viipyy alueella pidempään ja käyttää enemmän rahaa palveluihin. Haasteena nousi esiin palveluiden saatavuus erityisesti kauden alku- ja loppupäässä. Samalla muistutettiin, että pyörämatkailijat löytävät usein pienempiä, uniikkeja kohteita, jotka muuten jäisivät helposti väliin.
Brändi, arvot ja USP:t esiin
Foorumissa esiteltiin myös uusi kansainvälisille markkinoille suunnattu Visit Lake Saimaa -brändi, jonka pohjalta käytiin osallistavaa keskustelua alueen arvoista ja ominaispiirteistä. Etukäteen laadittu brändikäsikirjan sisältö sai vahvistusta osallistujien näkemyksistä – alueen tarina koettiin omaksi ja oikeansuuntaiseksi. Segmentit eli kohderyhmät herättivät hieman hämmennystä, ja niiden osalta tullaan vielä tekemään tarkennuksia. Työpajassa haettiin uusia, syventäviä näkökulmia Saimaan ainutlaatuisiin myyntivaltteihin (USP eli unique selling point), joiksi ovat valikoituneet Saimaannorppa, ruoka, mökki & rantasauna sekä perintö & historia. Niiden pohjalta syntyy entistä parempi versio, Lake Saimaa USP 2.0.
Investointeja tarvitaan – ja ne pitää houkutella itse
Pohjois-Suomessa on tulossa mittavia matkailuinvestointeja, ja Saimaan alueen on pysyttävä mukana kehityksessä. Tätä tavoitetta tukemaan on haussa uusi hanke, jonka yhtenä tavoitteena on houkutella sijoittajia alueelle sekä järjestää Invest in Saimaa -tapahtuma. Myös charter-lennot pysyvät tärkeänä työkaluna kansainvälisessä saavutettavuudessa. Itä-Suomen näkyvyyttä tullaan vahvistamaan myös Visit Finlandin hankkeiden kautta.
Matkailufoorumi tarjosi uusia näkökulmia, vahvisti yhteistä suuntaa ja antoi eväitä tulevaan kehittämistyöhön. Lämmin kiitos kaikille osallistujille – tehdään yhdessä Saimaasta entistä vetovoimaisempi matkailukohde!